2009. március 4., szerda

film market


A híres filmfesztiválok mellett, minden évben számos úgynevezett „market”-et is rendeznek a filmforgalmazók számára. Itt alkudoznak egymással a nemzetközi jogtulajdonosok és a forgalmazók, a különböző filmekről. Mivel mi nem csak egy „simán” vetítő mozi vagyunk, hanem hozunk is filmeket Magyarországra, ez számunkra egy igen érdekes munka.

A nagy fesztiválok (Cannes, Velence, Locarno stb.) esetében is számunkra inkább a rendezvény „market” programja fontos, annak ellenéra, hogy sok fesztivál programban szereplő, és nyertes filmet is elhozunk a Cirkoba. Az utóbbi 2 Cannes-i nyertes is nálunk kötött ki: 4 hónap, 3 hét, 2 nap és Az osztály.

Marketet több, kisebb fesztivállal egybekötve is tartanak, mi főleg Malagára, Rómába, Tallinba, Madridba szoktunk ellátogatni. Ezeken lényegesen nyugodtabb körülmények között lehet filmet nézni és tárgyalni, a nagy fesztiváloknak viszont az az előnyük, hogy ott minden jogtulajdonos személyesen is elérhető.

Én tavaly decemberben Tallinban voltam, ami egy nagyon jól szervezett market volt, és rengeteg filmet is meg lehetett nézni. Rám a Dancers című dán film volt nagyon nagy hatással, de egyelőre a Zsuzsit és a Pétert nem tudtam rábeszélni, hogy esetleg lenne benne lehetőség, ha elhoznánk ide. Annyit mindenesetre sikerült elérnem, hogy a következő Cirko-bérletes, Cirko-listás vetítésen ezt mutassuk meg nektek. A Cherry Blossoms-nak nagy volt a sikere, remélem ez is tetszeni fog.

A jövő héten Szófiába utazom egy market-re, remélem ott is látok valami gyöngyszemet.

1 megjegyzés: